top of page

EPB

U gaat uw woning binnenkort grondig renoveren? Of misschien plant u in de nabije toekomst een nieuwbouwproject? Dan weet u alvast dat er voor dat project een EPB verslag moet worden ingediend bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en dat u nog voor de start van de werken een EPB verslaggever moet aanstellen.

 

Maar wat doet zo’n EPB verslaggever nu precies en waarvoor dient dergelijke verslaggeving?  DGM Consulting kan u helpen bij zowel residentiële EPB verslaggeving als niet-residentiële EPB verslaggeving.

 

De EPB verslaggeving – voluit EnergiePrestatie en Binnenklimaatregelgeving – wil het energiegebruik van panden en de installaties die zich hierin bevinden tot een minimum te beperken.

Een woning die voldoet aan de EPB-normen heeft natuurlijk ook veel voordelen:

  • een beter leefmilieu

  • een lager energieverbruik

  • een verhoogde vastgoedwaarde

  • een gezonde woning en een verhoogd comfort

 

Toepassingsgebied: wanneer moet ik aan de EPB-eisen voldoen?
  • Wanneer u voor de werkzaamheden die kaderen in een vergund geheel*, een omgevingsvergunning heeft aangevraagd of een melding deed vanaf 1 januari 2006.
    (*) dus ook voor de niet-vergunningsplichtige werken die samen met de vergunning plichtige werken worden uitgevoerd

 

  • én de vergunningsaanvraag of melding heeft betrekking op werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken, sporten …

 

Voor volgende voorbeelden zijn geen EPB-eisen van toepassing.
  • Er is volgens de stedenbouwwetgeving geen tussenkomst van een architect vereist én het beschermd volume van het gebouw is kleiner dan 3000 m³.

  • Vervangen van ramen (zonder vergunning voor een ander werk aan het gebouw), plaatsen van een verwarmingsinstallatie...

  • Een interne verbouwing: bv. inrichting van een zolderverdieping tot appartement, zonder werken aan de warmteverliesoppervlakten.

  • Aanvragen voor technische werken, terreinaanlegwerken, ...

  • Niet verwarmde vrijstaande garage, plantenserre, stalling voor dieren, ...

 

Wat is onze taak als verslaggever?

 

1. Opmaken van de voorcalculatie en bijhorend advies:

 

De verslaggever maakt voor de start van de werken een berekening van de energieprestatie en het binnenklimaat van het gebouw. Als de berekening aantoont dat het ontworpen gebouw niet zal voldoen aan de EPB-eisen, signaleert de verslaggever dat aan de aangifteplichtige en aan de architect. De verslaggever geeft hen één schriftelijk niet-bindend advies over hoe ze kunnen voldoen aan de EPB-eisen.

 

 

2. Opmaken en indienen van de startverklaring:

 

In naam van de aangifteplichtige dient de verslaggever de startverklaring elektronisch in bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, hij koppelt ze met de omgevingsvergunning.

 

 

3. Opmaken en indienen van de EPB-aangifte:

 

De verslaggever maakt in opdracht van de aangifteplichtige, ten laatste 12 maanden na het einde van de werkzaamheden of het betrekken van de woning, een EPB-aangifte op. Hij is verantwoordelijk voor een correcte rapportering van de feitelijke toestand ('as-built-situatie') van het gebouw. Binnen de 12 maanden na ingebruikname van het gebouw, dient hij de EPB-aangifte in, via de Energieprestatiedatabank.

 

DGM Consulting helpt u graag bij de berekening van zowel uw S – als uw E-peil (met andere woorden met de thermische isolatie en de energieprestatie), uw ventilatiedebieten en advies met betrekking tot het gebruik van bepaalde bouwmaterialen. 

bottom of page